Tilbehør til is – Små pikekyss og ristede mandler

minimarengsis

Is er godt. Is med friske bringebær er bedre. Is med friske bringebær og pikekyss er enda bedre. Is med friske bringebær, pikekyss og ristede mandler er best! Her får du oppskrift på små pikekyss og ristede mandler.

Små, søte og sprø pikekyss passer godt sammen med isen sin myke konsistens. Hvis du lager fløteisen selv, så sitter du trolig igjen med eggehvite. Å lage pikekyss en praktisk måte å få brukt opp eggehvite. Pikekyss kan oppbevares lenge, bare de får bo tørt. De blir seige hvis det er fuktig. I denne oppskriften forklarer jeg hvordan du enkelt kan lage marengs i fler fargenyanser uten å måtte bruke mange sprøyteposer.

minimarengs


SMÅ PIKEKYSS, MARENGS (ca 2 stekebrett)

Du trenger:

 • 65 gram eggehvite (ca 2 egg)
 • En klype salt
 • 120 gram sukker
 • Litt rosa farge (Jeg bruker pastafarge. Den endrer ikke konsistensen)

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 75 grader, varmluft.
 2. Ha eggehvite og salt i en helt ren bakebolle. Pass på at vispene dine også er helt frie for fett. Fett vil gjøre det umulig å få stiv marengs. Husk at eggeplommen er fet, så ingen rester av den må være med i eggehviten.
 3. Pisk på middels hastighet til det skummer.
 4. Tilsett 1 ts sukker mens du fortsetter å piske. Etter ett halv minutt tilsetter du resten av sukkeret, litt etter litt. 
 5. Fortsett å piske til sukkeret er oppløst og du har en stiv og seig marengs. 
 6. Flytt 1/3 av marengsen over i en sprøytepose (enten med en tipp, eller bare en pose du kan klippe hull i) ved hjelp av en slikkepott. Ønsker du bare hvite marengs tar du alt over i posen og hopper rett til punkt 9. 
 7. Tilsett litt farge i marengsen som er igjen i bollen. Bland den inn med slikkepotten. Ta halvparten av marengsen over i samme sprøytepose som sist. 
 8. Tilsett enda litt mer farge i den siste delen marengs som er igjen i bollen, bland og ha dette over i sprøyteposen.
 9. Sprøyt små topper på bakebrett med bakepapir. La de gjerne stå tett i tett, de endrer ikke størrelse. De første blir hvite, mens de blir mer og mer rosa etterhvert. Mine hadde en diameter på ca 10-15 mm, men det er jo helt opp til deg hvor store/små du ønsker å ha dem. (Jo større, jo lengre tid trenger de i ovnen)
 10. Sett begge brettene inn i ovnen og la de tørke i ca 2-3 timer. Skru så av ovnen, sett en tresleiv i ovnsdøren slik at eventuelt fuktighet kan komme ut og la marengsene stå i ovnen til den er kald. Du kan velge å steke marengsen på høyere temperatur, men da vil pikekyssene kunne bli litt brune. Men de smaker like godt, så har du ikke tid eller tålmodighet til å vente så er det ett alternativ! 
 11. Oppbevar marengsen i en lufttett boks. 

Da jeg var liten synes jeg mandlene som hadde falt av mamma sin bakst i ovnen og havnet på stekeplaten var så gode! Hvorfor ikke lage ett helt stekebrett med slike? Ristede mandler er også kjempegodt i yoghurt, frokostgryn og salater.


RISTEDE MANDLER

Du trenger:

 • Ønsket mengde mandler

Slik gjør du:

 1. Sett stekeovnen på 200 grader.
 2. Grovhakk mandlene.
 3. Stek de midt i ovnen i ca 7 minutter. Følg med. Svidde mandler er ikke godt.
 4. La mandlene avkjøle seg helt før du har de i en lufttett boks (hvis de ikke skal brukes samme dag).

-Marit-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *