Makroner med sitron- og lakrisfyll

lakrissitronmakron

Jeg husker første gang jeg skulle lage makroner. På forhånd hadde jeg hørt mye skremselpropaganda mot å begi seg ut på denne franske småkaken. Det skulle være så vanskelig. «De bare sprekker.» «De blir tørre.» «De blir knudrete.» «De blir hule.» Når mine aller første makroner kom ut av ovnen med glatt, sprø og blank overflate, mens innmaten var myk og seig var jeg i lykkerus. Dette var gøy! Det var sikkert en god porsjon nybegynnerflaks, men uansett førte det til at jeg ville gjenta suksessen. Og det er jeg glad for. Makroner har nå blitt en av mine favoritter, både å lage og spise, og er langt ifra så vanskelig som man får inntrykk av etter en liten tur på Google.

Etter min makrondebut har det blitt mange brett med denne lille søtsaken, og alle har riktignok ikke blitt perfekte. Men etter at jeg har justert mengde mandelmel, melis, sukker og eggehvite frem og tilbake så har jeg nå landet på en oppskrift som kommer fine ut av ovnen hver gang! Som alt annet; øvelse gjør mester! Og skulle du oppleve at de kommer ut av ovnen med litt skjønnhetsfeil, så er det jo ingen krise det heller. De smaker jo tross alt fremdeles veldig godt!

Her er noen tips jeg bruker for å få best mulig resultat:

 • Bruk romtempererte egg. Jeg har alltid en pakke egg stående ute på benken, så er jeg klar til baking. I mange oppskrifter bør alle råvarene ha lik temperatur, så det er ikke bare i makroner du får brukt for romtempererte egg.
 • Ikke bruk fettredusert mandelmel. Ofte finner du mandelmelet i allergiavdelingen i matbutikkene.
 • Sørg for at bakebolle og visp er helt frie for fett. Fett vil føre til at du ikke får en stiv marengs.
 • De første gangene jeg lagde makroner trodde jeg at jeg måtte være veldig forsiktig når jeg blandet det tørre inn i marengsen. Dette oppdaget jeg fort at ble feil. Bruk en slikkepott og rør bestemt. Når du ser at røren selv lager en jevn overflate når du stopper å røre er den klar.
 • Dette er trolig et tips som noen konditorer er skeptiske til, men det fungerer for meg: Ser jeg at makronene blir knudrete når jeg sprøyter dem ut, så klemmer jeg litt på posen for å «røre» litt mer. Vips; så kan jeg sprøyte ut makroner som får glatte overflater.
 • Når makronene er sprøytet ut, så dunker jeg bakebrettet i bordet. Da kommer store luftbobler opp til overflaten. Sprekker de ikke av seg selv, så ta en nål/tannpirker og stikk hull på dem.
 • Makronene må hvile før de stekes. Her har luftfuktighet/temperatur mye å si. Jeg merker stor forskjell på tiden på vinteren og sommeren. Jeg lar de stort sett hvile i 40 minutter, men er det spesielt fuktig/kaldt, så lar jeg de stå litt lengre.
 • I begynnelsen stekte jeg makronene mine på noe høyere varme enn nå. Men jeg ble frustrert over at de ble litt lysebrune i kanten. Jeg ville ha makroner som hadde lik farge overalt. Temperaturen ble redusert. Og redusert. Tilslutt endte jeg opp med å ha ovnen på 125 grader varmluft.
 • Jeg har ett ekstra bakebrett rett under brettet mitt med makroner i ovnen. Dette skal visstnok gjøre at makronene ikke sprekker så lett. Jeg har alltid brukt ekstra brett under, så jeg vet ikke hvor mye det har å si. Jeg får prøve en runde uten en dag.

Noe av det fine med makroner er at smaken på skallet og fyllet kan varieres i det uendelige. Her kommer en oppskrift på vanlige makronskall med sitron- og lakrisfyll. Lakris og sitron er ganske så gode venner spør du meg!


MAKRONER (ca 30-35 stk)

Du trenger:

 • 85 gram mandelmel
 • 110 gram melis
 • 35 gram sukker
 • 70 gram eggehvite, romtempererte (ca 2 egg)
 • En klype salt
 • Litt gul farge (Jeg bruker pastafarge. Den endrer ikke konsistensen)

Slik gjør du:

 1. Sikt mandelmelet. Bland inn melis, og sikt en gang til.
 2. Mål opp sukker i en liten skål.
 3. Ha eggehvite i en bakebolle sammen med en klype salt. Visp på middels hastighet til det blir hvitt skum. Tilsett en ts sukker av gangen mens du fortsetter å vispe på middels hastighet. Jeg bruker håndmikser, men man kan selvfølgelig også bruke ballongvisp i kjøkkenmaskinen.
 4. Når alt sukkeret er oppløst og du har fått en seig marengs tilsetter du litt gul konditorfarge hvis du ønsker gule makroner.
 5. Ha så i mandelmel/melis. Bruk en slikkepott til å slå dette inn i marengsen.
 6. Når røren har fått riktig konsistens har du den over i en sprøytepose. Sprøyt ut makronene, enten på en makronmatte eller på ett bakepapir. La de være på størrelse med en 5-krone. Dunk brettet med makroner en gang i kjøkkenbenken slik at store luftbobler kommer til overflaten og sprekker.
 7. La makronene stå å tørke i ca 40 minutter så de danner en hinne på toppen.
 8. Stek makronene i ca 12 minutter på 125 grader varmluft. (Ingen ovner er helt like, så her må du prøve deg litt frem)
 9. Avkjøl.

Mens du venter på at makronene tørker og stekes kan du lage sitronkremen. Denne er også god som pålegg på f. eks. scones. Lag gjerne en større porsjon når du først er igang. Den holder seg i ca 2 uker i kjøleskapet.


FYLL: SITRONKREM OG LAKRIS

Du trenger:

 • 2 eggeplommer
 • 70 gram sukker
 • 35 ml sitronsaft
 • Revet skall av 1 sitron (usprøytet)
 • 30 gram smør
 • Lakrissirup eller lakrisgodteri

Slik gjør du:

 1. Ha eggeplommer, sukker, sitronskall og sitronsaft i en bolle over kokende vannbad.
 2. Rør mens du venter på at blandingen skal tykne.
 3. Ta den av platen og tilsett smør.
 4. La sitronsmørkremen kjøle seg. Sett den i kjøleskapet når den er noe avkjølt.
 5. Når sitronkremen er helt avkjølt har du den over i en sprøytepose (eller bare en vanlig frysepose). Sprøyt ut krem på makronskallene. Legg ønsket mengde lakrissirup eller en lakrisbit på toppen før du setter på makronlokket.
 6. Tilslutt ble makronene pyntet med lakrissirupprikker. Her dyppet jeg rett og slett en grillpinne i sirupen og prikket i vei! 

Oppbevar makronene i en lufttett boks i kjøleskapet hvis de ikke skal spises med en gang.

-Marit-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *