Tovede tøfler – steg for steg

ettertovingfarger

For en del år siden kjøpte jeg et garnnøste fra en engelsk produsent og på innsiden av etiketten stod fremgangsmåten på disse tøflene. Jeg forelsket meg helt i den! Kan det virkelig være så enkelt å lage tøfler? Med pinne nr. 6 går det kjapt å strikke og monteringen tilslutt bedstår kun av en liten søm på ca. 8 cm. Disse tøflene er et utrolig fint prosjekt for en som ikke har strikket så mye før. Kan du strikke rette og vrange masker så får du det til (Du trenger faktisk ikke strikke vrange heller, men resultatet blir litt finere hvis du gjør det.)

Det finnes mange ulike typer garn man kan bruke til toving. Jeg har testet disse tøflene med flere, og synes selv resultatet blir best med Vamsegarn fra Rauma.

Antall masker jeg har oppgitt her gir tøfler i ca. str 39-41. Størrelsen vil variere fra vaskemaskin til vaskemaskin. Har tøflene blitt for store, så kjør dem en runde til i maskinen. Trenger du større eller mindre tøfler? Legg til eller trekk fra masker! Du kan selvfølgelig bytte farge på garnet underveis hvis du ønsker stripete tøfler. 

Du trenger:

 • 150 gram Vamsegarn (Du bruker ikke mer enn litt over 100 gram, så du vil sitte igjen med rester – kanskje til et annet par?)
 • 5 strømpepinner, nr. 6
 • Saks
 • En nål med stort øye, slik at du får tredd vamsegarnet gjennom
 • Milo – ullvaskemiddel
 • En vaskemaskin

Slik gjør du:

Start med å legge opp 5o masker. Sørg for å ha såpass lang tråd når du legger opp at det er ca 40 cm igjen etter alle maskene er laget. Denne skal du bruke til å sy igjen tøffelen tilslutt.

50masker

Strikk frem og tilbake til du får 37 rader. Strikk annenhver rad rett og vrang slik at du får glattstrikk. (Du kan strikke bare rette masker, men da vil helen på tøffelen skille seg litt ut fra resten)

37rader

Nå skal maskene fordeles ut på 4 pinner slik at du kan strikke rundt og rundt. Start med å strikke 12 masker på første pinne, så 13 på pinne 2, 12 på pinne 3 og tilslutt 13 på pinne 4.

5pinner

Nå skal du bare fortsette å strikke rundt, slik at ringen lukkes.

rundstrikk

Fortsett å strikke rundt og rundt til du når 38 rader. Nå skal du bare strikke rette masker! Hurra!

38rader

Nå er det på tide å starte å minske antallet masker, så tøffelen får en tupp!
Rad 1: Strikk 3 rette masker – strikk de neste to maskene sammen. Gjenta hele veien rundt.
Rad 2: Strikk en runde rette masker
Rad 3: Strikk 2 rette masker – strikk de neste to maskene sammen. Gjenta hele veien rundt.
Rad 4: Strikk en runde rette masker
Rad 5: Strikk 1 rett maske – strikk de neste to maskene sammen. Gjenta hele veien rundt.
Rad 6: Strikk en runde rette masker.
Rad 7: Strikk to og to masker sammen hele veien rundt.
Rad 8: Strikk to og to masker sammen hele veien rundt.

Du har nå 5 masker igjen. Klipp av tråden, så du ca har 15 cm tråd. Strikk en maske og trekk tråden helt igjennom (Du skal ikke ha masken over på en pinne). Gjenta med de 4 siste maskene. Trekk i tråden så tøffelen lukker seg i tuppen!

felle

Finn frem en nål. Vreng tøffelen. Start med å sy sammen den enden som blir helen. Fest tilslutt tråden ved å sy den gjennom ca. 6 masker (se neste bilde), ta en u-sving og sy gjennom like mange masker i raden ved siden av. Klipp av enden.

montere

Trekk endesnoren gjennom hullet i tuppen av tøffelen, slik at du kan feste snoren på innsiden. Fest denne på samme måte som forrige tråd – gjennom ca. 6 masker, ta en usving og klipp tilslutt av snoren. Har du byttet tråd underveis, så må disse endene også festes.

montere2

Vreng tøffelen igjen, slik at glattstrikken kommer ut! Så er det bare å gjenta alt en gang til! Du trenger jo tross alt to tøfler!

førtoving

Tilslutt skal tøflene toves! Ha de i vaskemaskinen sammen med f. eks 3 håndhåndklær. Du trenger noe som herjer litt med tøflene inne i maskinen. Ha Milo i maskinen (Du kan også bruke grønnsåpe, men har hørt at dette kan ødelegge maskinen på sikt). Jeg har vasket dem på et 60 gradersprogram som tar to timer. Sett tøflene på foten når de kommer ut av maskinen slik at de får ønsket form. Ta dem av og sett dem til tørk.

ettertoving

Kos deg med ditt nye tøffelpar! 🙂

-Marit-

 

17 thoughts on “Tovede tøfler – steg for steg

 1. Hei! Jeg tenkte å strikke disse i barnestrørrelse, og lurer på omtrent hvor mange cm de du har strikket i str 39-41 blir i fotlengde -både før toving og etter toving? Så kan jeg prøve å regne med nedover til hvor mange masker jeg skal ha? 😉 Takk for hjelpen!

 2. Hei, disse ser jo skikkelig deilig ut. Jeg er ikke spesielt flink til å strikke og lurer på følgende.
  Når du sier «37 rader» er det 74 pinner, eller er en rad det samme som en pinne?

 3. Hvor mange grader setter du vaskemaskinen på?? Er igang med å strikke nå, synes de blir veldig store. Hvor mange cm krymper dem til vanlig??

  1. Hei Margit 🙂 Jeg vasker dem på 60 grader. Hvis du synes de blir for store etter en vask, så er det bare å kjøre dem en runde til i maskinen. 🙂

 4. Hei!
  Tøflene du lager er veldig fine!
  Tror du det går bra å strikke den med to farger for mønster eller vil tøffelen bli for tykke?

  1. Hei Leny! 🙂 Tusen hjertelig takk! 🙂 Jeg har ikke prøvd å strikke mønster. Jeg ville jo tro det fyller litt mer, men du kan jo strekke tøflene litt når de kommer ut av maskinen, så kanskje det går opp i opp? Si gjerne ifra hvis du prøver! 🙂 Skal se om jeg får testet det en dag selv også! 🙂

 5. Hallo !
  Kjempefine !! Kan jeg strikke de med fritidsgarnet til Sandnes garn?
  Og holder det å legge opp 40 masker… jeg ønsker str 36 🙂

  1. Hei Berit! 🙂 Tusen takk! Fritidsgarnet er mye tynnere, men fungerer også bra til toving. Jeg prøvde å lage disse med trippel tråd av fritidsgarnet, men synes resultatet ble litt «slapt». Så jeg vil anbefale Vamsegarn 🙂 Når det gjelder antall masker til str 36 er det litt vanskelig å si uten at jeg har prøvd å strikke i den størrelsen. Men det er godt mulig 40 masker er fint. Jeg ville nok ikke tatt mindre iallfall. Husk å forkorte lengden på tøffelen også! 🙂 God strikking!

 6. Hei!
  Dette ser ut som en super oppskrift!
  Jeg lurer på hvilken pinnestørrelse som er anbefalt for Vamsegarn dersom en strikker normalt? Vet at ting som skal toves ofte strikkes løst, altså med noen pinnestørrelser over det som står anbefalt. Jeg har diverse garnrester å bruke opp, og vil finne ut hvilke av nøstene som kan passe til denne oppskriften… ?

  1. Hei Kaia! 🙂 Disse kan virkelig anbefales! Jeg har brukt dem som gaver i mange år – og folk elsker dem! Jeg har brukt pinnestørrelse nr 6 her. Jeg strikker nokså normalt, men heller nok heller til stramt enn løst. På etiketten til Vamsegarnet står det pinne 5-6,5. Kos deg med strikkingen 😀

 7. Åh, disse var fine! Og kanskje mulige å få til for en fersk strikker som meg! Takk for detaljert oppskrift 🙂
  Jeg ser noen bruker sånn maskemarkør når de strikker og skal telle runder, er det lurt her?
  Jeg rotet litt i nøstene mine og fant et kjempefint som vil passe til disse, men det er 100g, det er vel akkurat for lite? Tror ikke jeg finner samme garnet igjen da jeg fikk det av en gammel nabo-dame som hadde det liggende, så jeg får gå på shopping 🙂

  1. Så hyggelig med tilbakemelding! 😀 Disse tøflene er veldig enkle å strikke – perfekt for en nybegynner! 😀 100 g blir trolig litt for lite, men du kan jo kjøpe et nøste i en annen farge og strikke dem stripete! Så får du brukt opp nøstene du har fra før! 🙂 Jeg bruker aldri maskemarkør, men det er jo selvfølgelig smak og behag. Innimellom legger jeg inn en løs tråd der runden starter, men på disse tøflene er det enkelt å holde styr på hvor runden starter uansett pga 5 pinner 😀 Lykke til! 🙂 Og bare spør hvis du lurer på noe!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *